Het derde nummer van 2024 is inmiddels gereed. In december dit jaar verschijnt nog het vierde nummer. Half december komt het bij u in de bus. Heeft u een bijdrage voor het vierde nummer, mail dit dan aan de redactie natuur@schylge.top
Kennismaking met Anneke Blokker. Lezing over het bermbeheer van de gemeente Terschelling.
20 november 2024. Locatie: Natuurschuur Lies. Aanvangstijd 20.00 uur.
Het beheer van de wegbermen op Terschelling levert ieder jaar weer discussies op. Voor een deel van de bermen is het beheer de verantwoordelijkheid van de gemeente. Door verschillende natuurliefhebbers is er vaak op gewezen dat het maaibeheer van deze bermen te intensief is, en te veel is gericht op een net aanzien. Een beheer waarbij minder vaak gemaaid wordt kan echter in de wegbermen ook de ruimte geven voor de vestiging van waardevolle natuur. Sinds kort is Anneke Blokker bij de gemeente aangesteld om het groenbeleid van de gemeente te versterken. Afgelopen zomer hebben we daar de eerste resultaten al van gezien. Sommige bermgedeelten zijn minder vaak gemaaid. Om meer te weten te komen over dit nieuwe beleid heeft de Natuurvereniging Terschelling aan Anneke Blokker het verzoek gericht om eens kennis te komen maken en een presentatie te geven van het bermbeheer voor de komende jaren. De lezing is op 20 november a.s. in de Natuurschuur in Lies. Er zijn geen kosten aan gebonden. Iedereen is welkom.
Op enkele plaatsen in de berm van de Hoofdweg bij Hee en Oosterend groeit de Gevlekte orchis
Zilvervisjes, wie heeft ze nog in huis?
Het zilvervisje Lepisma saccharinum kent menigeen van vroeger, als een primitief insect dat op vochtige plekken in huizen leeft en soms onverwachts wegschiet als het verstoord wordt. Maar het zilvervisje is in Nederland sterk achteruitgegaan en bijna overal verdwenen, zo blijkt uit een overzicht in het laatste nummer van Entomologische Berichten, het tijdschrift van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Zo is de soort na de eeuwwisseling op de Waddeneilanden alleen nog gemeld van Texel en Ameland. De achteruitgang wordt geweten aan de drogere lucht in onze huizen als gevolg van de centrale verwarming en betere isolatie. Velen zullen denken het zilvervisje nog in huis te hebben, maar meestal betreft het een andere soort die de plaats van het zilvervisje heeft ingenomen en beter tegen droge lucht kan: het papiervisje Ctenolepisma longicaudatum. Dit insect vreet papier aan en kan schadelijk zijn aan oude documenten. Maar komt het zilvervisje op Terschelling dan bij niemand meer voor? Er zijn toch nog wel een paar huizen overgebleven met een slechte isolatie en een vochtige lucht? Daarom roept de Natuurvereniging Terschelling iedereen op Terschelling op hier eens op te letten en zilvervisjes te melden als ze er nog zijn. De melding kan worden gedaan op onze website natuur@schylge.top, bij voorkeur vergezeld van een duidelijke foto. Het gaat dus niet om meldingen van papiervisjes!
Lezing over de vegetatie van Vlieland vergeleken met die van Terschelling.
Terschelling of Vlieland? Een discussie die vaak door toeristen wordt gehouden. Ieder heeft zijn voorkeuren en vooroordelen. Maar wat zijn nu de overeenkomsten en verschillen tussen bieide eilanden als het om natuur en landschap gaat? In 2023 en 2024 is een onderzoek uitgevoerd naar de vegetatie van Vlieland en is een vegetatiekartering uitgevoerd. Na de uitwerking van het veldwerk zal een nieuwe vegetatiekaart worden gepresenteerd, en ook een nieuwe habitattypenkaart voor het Natura2000-gebied Duinen Vlieland. Het onderzoek levert ook een nieuwe soorteninventarisatie op, waaruit duidelijk wordt hoe het met de karakteristieke plantensoorten van Vlieland gaat. Het duinlandschap van Vlieland vertoont sterke overeenmomsten met dat van Terschelling. De duinen van beide Waddeneilanden zijn sterk ontkalkt en hebben grote oppervlakten van grijze duinen, duinheiden en vochtige duinvalleien, zoals valleien met cranberries. Toch vallen ook een aantal verschillen op. Te denken valt aan het uitgebreide voorkomen van kruipend stalkruid, gewone ossentong en knikkende distel op Vlieland, soorten die op Terschelling zeldzaam zijn. Op Vlieland vallen ook de groeiplaatsen van kruisdistel en sikkelklaver op. Op Terschelling ontbreken deze soorten. Het wordt dus tijd om de overeenkomsten en verschillen eens nader onder de aandacht te brengen. Dit wordt gedaan in een lezing door Piet Zumkehr, die wordt gehouden op woensdag 15 januari 2025. Locatie: Natuurschuur Lies. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.
Hondskruid op Vlieland
Ledenvergadering.
De jaarlijkse ledenvergadering wordt gehouden op 16 april 2025. Locatie: Natuurschuur Lies. Aanvang. 20.00 uur.
.